Wednesday, May 15, 2019

εφίδρωση στα χέρια

https://xspmtkxp.blogspot.com/2019/04/blog-post_63.html
εφίδρωση στα χέρια

Από τη φιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, τους στενούς δεσμούς του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Φρανσουά Μιτεράν, το κοινό έδαφος επικοινωνίας Νικολά Σαρκοζί και Κώστα Καραμανλή, το «Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία» επιβεβαιώνεται κάθε φορά που αλλάζει ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων.


Παρακάτω επιχειρείται μία ιστορική αναδρομή σε όλες τις σημαντικές επισκέψεις Γάλλων προέδρων στην Αθήνα, επισκέψεις που αναθέρμαναν τους δεσμούς και επέφεραν σημαντικά οφέλη – οικονομικά, πολιτικά κ. α. – στους δύο λαούς.


https://xzjiotqy.blogspot.com/2019/05/blog-post_119.html

Στην Αθήνα ο Σαρλ Ντε Γκoλ με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή


Η ανοικοδόμηση της παραδοσιακής φιλίας Ελλάδας – Γαλλίας ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Μάρτιο του 1959. Στο πλαίσιο διεύρυνσης των εξωτερικών σχέσεων της Ελλάδας ο Κ. Καραμανλής ενημέρωσε – διά μέσου του έλληνα πρέσβη στο Παρίσι – τον στρατηγό Σαρλ Ντε Γκoλ για την επιθυμία του να συσφιχθούν οι δεσμοί των δύο χωρών.


Ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε εκφράζοντας τη βαθιά του ικανοποίηση για την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού όμως, χρειάστηκαν τρία ταξίδια του κ. Καραμανλή στο Παρίσι ώστε να ληφθεί η απόφαση έλευσης του Ντε Γκoλ στην Αθήνα.


Ο στρατηγός έφτασε στην Ελλάδα τον Μάιο του 1963 και έγινε δεκτός από τη βασιλική οικογένεια. Οι πολίτες του επιφύλασσαν θερμή υποδοχή καθώς, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, «αισθάνονταν όχι μόνο θαυμασμό για τον στρατηγό, αλλά και ευγνωμοσύνη για το ενδιαφέρον που έδειχνε σ’ ό, τι αφορά το μέλλον της Ελλάδος».


karamanlis de gaul


(Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μαζί με τον Σαρλ Ντε Γκωλ/Μουσείο Μπενάκη-ΙΚΚ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Λίγες ώρες αργότερα ο Σαρλ Ντε Γκωλ έγραφε ιστορία ως ο πρώτος Γάλλος αρχηγός κράτους που απηύθηνε ομιλία στο ελληνικό Κοινοβούλιο. «Είναι μεγάλη μου τιμή να γίνομαι αποδεκτός στο ελληνικό Κοινοβούλιο, να προσφωνούμαι με χαιρετισμούς τόσο σημαντικούς και ξεκάθαρους και να αισθάνομαι καλοδεχούμενος από την πλευρά των βουλευτών».


Η επίσκεψη είχε ωφελήσει τις διμερείς σχέσεις, όμως το κυριότερο ήταν πως η Ελλάδα εξασφάλισε την υποστήριξη του στρατηγού Ντε Γκωλ στις συνομιλίες για την ένταξη στην ΕΟΚ και με προσωπική του παρέμβαση ξεπεράστηκαν σημαντικά εμπόδια στις διαπραγματεύσεις.


Στην ιστορία παραμένει και η εξής φράση του Ντε Γκωλ: «Αυτή τη χώρα που η πολιτική της ζωή είναι τόσο δαντελωτή όσο κι οι ακρογιαλιές της και τόσο ανάγλυφη όσο ο ορίζοντας των βουνών της, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατορθώνει να την κυβερνήσει».


Η επιστροφή της «δημοκρατίας» με το αεροσκάφος του Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εστέν


Η Χούντα των Συνταγματαρχών του 1967 άλλαξε τις ισορροπίες εντός και εκτός Ελλάδας. Το Παρίσι αυτή την περίοδο εξελίχθηκε σε κέντρο αντίστασης και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διατήρησε στο ακέραιο τις σχέσεις του με την πόλη που τον φιλοξένησε όλα τα χρόνια της δικτατορίας.


Η επιστροφή του στην Ελλάδα το 1974, που σηματοδότησε την επιστροφή της δημοκρατίας στον τόπο, έγινε με το προεδρικό αεροσκάφος του Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ο οποίος είχε αναλάβει πλέον τα καθήκοντα του Σαρλ Ντε Γκολ.


1580993


(Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ζισκάρ ντ' Εστέν/STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Έναν χρόνο αργότερα το γαλλικό προεδρικό αεροσκάφος επέστρεψε στην Αθήνα, αυτή την φορά όμως μεταφέροντας τον ένοικο του Μεγάρου των Ηλυσίων και επιστήθιο φίλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.


«Συζητήσαμε με τον κ. Καραμανλή όλα τα προβλήματα που αφορούν τις δύο χώρες. Ειδικά τα διεθνή ζητήματα, αλλά και το θέμα της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, για την οποία η Γαλλία συγκεκριμένα έχει ιδιαίτερα θετική γνώμη», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εστέν.


Ο Γάλλος πρόεδρος έπαιξε ρόλο «κλειδί» στην τελική ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1981 καθώς όπως διαμήνυε: «Δεν θα κλείσουμε την πόρτα στα "μούτρα" του Πλάτωνα».


Ο σοσιαλιστής Φρανσουά Μιτεράν στην Αθήνα του Ανδρέα Παπανδρέου


Ο επόμενος Γάλλος Πρόεδρος που ταξίδεψε στην Ελλάδα ήταν ο Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος μπορεί να χαρακτηριστεί ο «θερμότερος» επισκέπτης της Αθήνας, καθώς πραγματοποίησε περί τις δέκα επίσημες στάσεις στην ελληνική πρωτεύουσα.


Ο Μιτεράν εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας τον Μάιο του 1981 και η νίκη του είχε θεωρηθεί «οιωνός» για την τελική άνοδο του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία, η οποία σημειώθηκε λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 21 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.


m m p


(Ο Ανδρέας Παπανδρέου με την Μελίνα Μερκούρη, τον Φρανσουά Μιτεράν και τον Χρήστο Σαρζετάκη στην Ακρόπολη κατά την έναρξη των εκδηλώσεων Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1985/ΣΑΙΤΑΣ Π./ ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Η πρώτη επαφή του Μιτεράν με τον πρωθυπουργό Παπανδρέου έγινε το 1982 με τον Γάλλο Πρόεδρο να γίνεται δεκτός στην Αθήνα με ιδιαίτερες τιμές.


Οι ηγέτες ανά τα χρόνια ανέπτυξαν στενούς φιλικούς δεσμούς και συναντήθηκαν πολλές φορές σε Αθήνα και Παρίσι. Ωστόσο, η επίσκεψη του Μιτεράν που απασχόλησε περισσότερο την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη ήταν αυτή του Σεπτεμβρίου του 1984. Ο Ανδρέας Παπανδρέου τον κάλεσε στην Κρήτη μαζί με τον ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, ώστε να διευθετηθεί η ένταση στο Τσαντ. Μετά από μία επιτυχημένη προσπάθεια «διαιτησίας» του έλληνα πρωθυπουργού υπεγράφη η «συμφωνία της Ελούντας».


Τυπικές σχέσεις την περίοδο του Ζακ Σιράκ


Οι δεσμοί Ελλάδας – Γαλλίας πέρασαν σε μία φάση στασιμότητας επί της πρωθυπουργίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος, παρότι είχε ζήσει πολλά χρόνια στο Παρίσι, δεν ανέπτυξε σχέσεις με τον Φρανσουά Μιτεράν, ίσως λόγω της φιλίας εκείνου με τον Ανδρέα Παπανδρέου.


Το ίδιο συνέβη και επί πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη. Ο Ζακ Σιράκ, τότε, επισκεπτόταν την Ελλάδα μόνο για δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 'Εκανε μία στάση στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2000, ενώ τρία χρόνια αργότερα βρέθηκε στην χώρα ακόμη δύο φορές και πάλι για υποχρεώσεις της Ε. Ε.


1simitis sirak


(Συνάντηση του Κώστα Σημίτη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ/ΣΑΪΤΑΣ Π./ ΑΠΕ-ΜΠΕ)


«Ελλάς - Γαλλία: Νέα Συμμαχία» επί Νικολά Σαρκοζί



εφίδρωση στα χέρια
αφαιρεση επιφανειακων ελιων
προσφορες για πρωτοχρονια 2015

No comments:

Post a Comment